Зарази ли Covid 19 пазара на недвижимите имоти в България?

Кризата от вируса се забелязва и в сектора на недвижимите имоти. Гледката в бъдещето е несигурна, тъй като в момента на пазара влияят противоположни фактори.

Вирусът Covid 19 промени начина, по който живеем в ежедневието си, и предизвика смут в безброй икономически сектори, включително и пазара на недвижимите имоти в България.

Брокерите, купувачите и продавачите изпитват големи трудности при правенето на сделки. Огледите се отменят или се ограничават. Здравните експерти и кризисният щаб съветват обществеността да предприеме мерки за социално разстояние за намаляване на риска от инфекция. Продавачите вече се притесняват, ако искат да показват домовете си, докато купувачите се притесняват дали ще посетят имот, където жителите могат да бъдат заразени или изложени на риск.

Ръстът на продажбите от последните години на пазара на недвижими имоти бързо избледнява, тъй като по време на огледите се предприемат строги предпазни мерки, а купувачите и продавачите преосмислят своите планове. И докато като бранша за недвижимите имоти се бори с въпросите за ефектите от вируса Covid 19, като най-застрашен етап от процеса при една покупко-продажба на недвижим имот си остават огледите. 
Това от своя страна подпомага на новите технологии на виртуални огледи да се наложат и за в бъдеще в бранша – 360 панорама, видео конференции, чатове, дистанционно подписване на документи, безкасови разплащания. Като ние препоръчваме както продавачи, така и на купувачите да работят предимно е един брокер, който може да спести много излишни огледи.

Купувачите се очаква да искат имотът да бъде „обеззаразен“ преди покупката и приемането на имота във владение. Но кой ще плаща за това? Има много въпроси относно практическите аспекти не само в тази ситуация. Като цяло ще има оттегляне на купувачите на жилищния пазар и след известно време може да забележим спад в цените. Това се отразява на цените на другите активи и на фондовите борси.

Границите са затворени и търсенето на клиенти от чужбина значително спадна.

За купувачите, които са помислили за закупуване на имот, това често е въпрос на съществуване. Следователно наличните финансови ресурси също трябва да се използват целенасочено и на този фон покупките на имоти вероятно ще бъдат задържани.

Като се има предвид, че лихвените проценти продължават да падат, кредитите за недвижими имоти остават евтини и следователно привлекателни. Във времена на висока безработица и фалити, едно от последствията е, че банките ще имат по-високи изисквания за кредитоспособност, отколкото във времена на процъфтяваща икономика и пълна заетост. Независимо от това, не е вероятно оптимистите, които предполагат, че кризата ще продължи за кратко и че ще има ясно възстановяване, ще продължат да разчитат на недвижимите имоти. Строителна индустрия също се опасява от проблеми с доставката на строителни материали, когато производителите и доставчиците трябва да се затворят поради карантина.

Икономическата загриженост се увеличава и до като политиците спорят за пакети от стимули без решения, продължаваме с курса към криза.

Сравняване на списъци

Сравни
bg_BGBulgarian