Продажба на имоти: 7-те най-големи грешки

Много клиенти предлагат сами своя имот за продажба. Но дали това е лесно? Реалина Имоти обобщава тук седемте най-често срещани грешки, които могат да възникнат в частните продажби на имоти и как да ги избягват. Или свалете нашето ръководство с 25 съвети за това как да продадете собствения си имот по най-добрия възможен начин.

Най-честите грешки в частните продажи на имоти:

Грешка 1: Просто започвам да продавам имота си!
Много собственици започват авантюрата по продажбата на имота си, без да знаят точно какво да очакват. Има много въпроси, на които тепърва да се отговори предварително, например:

Кога е най-доброто време за продажба?
Колко време ще отнеме продажбата?
Как да погасите съществуващия си заем за имота?
Кога трябва да си купя нов имот и имам ли нужда от междинно финансиране за това?
Как да организирам прехвърлянето на собствеността във времето и парите?
Как може да се постигне най-добрата продажна цена?
Какво ще питат купувачите?
Какви капани могат да бъдат заложени?

Съвет от Реалина:
Едно нещо трябва да е ясно: вашият имот е най-големият ви актив. Всяка малка грешка може да струва много пари.

Грешка 2: Знам цената на моя имот!
Всеки собственик знае какво е платил за имота си и какви пари са воложени оттогава. Не рядко, това е основата за собственото ценообразуване: „Това, което платих, искам да получа отново“. Но за съжеление продажната цена няма нищо общо с това. Действителната цена може да бъде над или под вашата преценка.

Продажната цена се определя само от търсенето и предлагането в момента на процеса на продажба. Прогнозиране на постижими цена не е толкова лесно. Това изисква много опит и много знания за факторите, които влияят върху стойността на имотите. Ето защо се прилага една стара мъдрост, когато става въпрос за оценка на имота: Ако се съмнявате, трябва да попитате някой, който е запознат с тези неща.

Грешка 3: Не се нуждая от брокер за продажбата!
Всъщност много хора вече са продали собствеността си и без брокер.
Но: решаващя въпрос е не дали можете да продадете имот сами, а да го продадете на най-добрата цена, без да инвестирате твърде много време, усилия и пари сами!

Опитът показва, че професионален и специализиран брокер може да бъде от голяма полза и си струва парите. Той извършва професионална оценка, създава смислен проспект, рекламира имота, организира огледите на имота, лесно достъпен е по телефона, провежда преговорите за продажби, подготвя предварителен-договор, помага в случай на проблеми, маркетинговите разходи се поемат и те получават възнаграждение само ако са успешни.

Грешка 4: Да пусна една обява, мога и сам.
Много собственици просто поставят имота във вестника или в интернет и да видим какво ще се случи. Ако обаче зададете цената твърде висока, вие генерирате само ниско търсене. Имота застоява и потенциалните клиенти губят интерес. Тези, които са задали цената твърде ниска цена, от друга страна, губят ненужно пари.

Друг проблем: Частнте продавачи често искат да спестят пари в маркетинг и изберат само един маркетингов канал или платформа. Ако потенциалният купувач не види офертата, собственикът може да загуби пари.

Грешка 5: Показване на имота не може да бъде толкова трудно.
И кой би могъл да го направи по-добре от самия собственик? Въпреки това: потенциалните купувачи често имат много различен ъгъл на виждане от самия собственик. Купувачите често си мислят например какви разходи ще са нужни за промяна на планировката, колко би струвало топлоизолацията и т. н.

Не е необичайно за бъдещя купувач да излезе с дълъг списък от въпроси. Собствениците не винаги са подготвени за това и разказват преди всичко за неща, които самите те намират за важни. И понякога те си мълчат за нещата, които би трябвало да споменат (например, скрити дефекти, които могат да доведат до компенсация). Нашият „Контролен списък на въпросите на купувачите “ съдържа най-често срещаните въпроси, на които трябва да отговорите като собственик.

Грешка 6: Защо да преговаряме? Определил съм цената, която искам!
Не на всички собственици е ясно: бъдещите купувачи винаги искат да имат успех в преговорите. Собственикът трябва внимателно да обмисли как може да стане пазарлъка (например „оставям кухнята, ако отидем при нотариус следващата седмица“).

Успешното договаряне е свързано с опита. Брокерите могат да бъдат много полезни в преговорите за продажби. Могат да направите баланс между продавача и интересите на купувача и да поемат медиаторна роля, която самият собственик не може да запълни.

Грешка 7: Нотариуса ще подготви всичко.
Всъщност нотариалната работа е да се направи проект на нотариалния акт и да се изповяда сделката. А предварителния договор за закупуване на недвижим имот има за цел да отрази споразуменията, сключени между продавача и купувача. Тъй като нотариусът не е присъствал на преговорите и устните споразумения все още не са облечени в правна форма, собственикът трябва да знае кои точки иска да бъдат включени в предварителния договор, например:

Как ще става разплащането?
Кога точно ще става прехвърлянето?
Кои неща остават в имота? и т.н.

Предишна публикация

VERKAUF VON IMMOBILIEN

Сравняване на списъци

Сравни
bg_BGBulgarian